Zonnehorst 4 - 7207 BT - Zutphen
Overzicht Achterhoekse streekproducenten
Alle foodartikelen en non-foodartikelen die gerelateerd zijn aan de horeca kunt u bij Combigro Helmink Foodservice bestellen. Bij ons vindt u tevens AGF, vers vlees en verse vis. Via Maxxam doen wij zaken met vrijwel alle leveranciers die er op de Nederlandse markt zijn en wij zijn INBEV-agent (Hertog Jan, Jupiler, Dommelsch en Hoegaarden). Sinds 2008 zijn wij ook Warsteiner-agent, waardoor we alle soorten Warsteinerbier en aanverwante artikelen leveren.
Onze Streekproducenten
Ik heb een kleine boomgaard met hoogstam appelbomen van oud Nederlandse rassen zoals Groninger Kroon en Notarisappel. Maar ook Engelse rassen zoals Dymock Red en Dabinette. Appelrassen waarvan je een heerlijke cider kunt maken. En dat doe ik nu al meer dan tien jaar.
In het kort gezegd gaat dat zo: appels plukken en deze enige tijd in de buitenlucht laten narijpen. Vervolgens de appels handmatig sorteren en wassen en ze tot pulp vermalen. Ook de pulp laat ik even narijpen waarna ik ze met een ouderwetse handpers tot sap uitpers. De sap sla ik tijdens de wintermaanden in een koele omgeving waar de sap tot cider wordt omgetoverd. Tegen het begin van de lente bottel ik de cider en vanaf Koningsdag en nog jaren erna, is ze op dronk. De cider is 100% puur natuur en heeft het karakter van een sparkling champagne. Met dat verschil dat het maar de helft alcohol bevat, zodat je er een glas extra van kunt drinken. Of nog beter: een fles.
Behalve de twee merken die ik nu maak (zie www.ciderdrinks.nl), leek het me een sympathiek idee om ook een “Achterhoek Cider” uit te brengen. Dit sluit naadloos aan bij het wild eten, de asperges en de Achterhoekse wijnen waar deze streek om bekend staat. Daarbij lijkt het me geweldig om de Achterhoek in Nederland ook op de kaart te zetten als de streek waar goede cider vandaan komt.
Certificaten:
N.v.t.
Contactinformatie:
Cider Drinks, Cor Bernard Velhorst 2, 7241 TB Lochem 06-83258201
info@ciderdrinks.nl www.ciderdrinks.nl
Het ‘zwarte goud’. Zo wordt kaviaar vaak genoemd.
Vroeger werden de onbevruchte eitjes van de steur aangeleverd door een Rus of Iraniër. Tegenwoordig komt het ‘gewoon’ Laren. De Steurhoeve wordt gerund door Martin en Sandra Hoentjen. In de voormalige koestal van De Steurhoeve aan de Holterweg, staan grote bassins met duizenden liters water. Daar zwemmen steuren van verschillende grootte. Hier worden 2 soorten steur gekweekt, de Russische steur (Osetra kaviaar) en de Siberische steur (Baeri kaviaar). De huidige productie komt van de Siberische steur en de de Osetra hopen we eind van dit jaar te kunne produceren. Bij de steurkweek wordt geen aanslag gepleegd op natuurlijke bronnen. Wilde steur en wilde kaviaar zijn beschermd en dus verboden goed. Maar de eitjes van gekweekte steur zijn legaal en in ruime mate beschikbaar. Dit vindt plaats onder toezicht van Cites, op elk blikje kaviaar zit een Cites sticker, wat aangeeft het een volstrekt legaal product is. De kwekerij is vrij van antibiotica en de productie is verantwoord (Viswijzer). De kaviaar wordt enkel licht gezouten voor de de smaak en conservering. Er worden geen E-nummers toegevoegd. Een eerlijk en puur product van Achterhoekse bodem
Certificaten:
HACCP
Contactinformatie:
De Steurhoeve, Martijn Hoentjen Holterweg 61, 7245 SL Laren (Gld) 06-20403169
steurhoeve@live.nl www.steurhoeve.nll
In het Berkelstadje Borculo, gelegen in de mooie Achterhoek (www.achterhoek.nl), produceert wij op geheel ambachtelijke wijze BOEREN-IJS. Ongeveer 90% van de productie is roomijs. Dit wordt gemaakt van verse melk uit het eigen melkveebedrijf.
Daarnaast produceert we ook sorbetijs (op basis van water en vers fruit) en yoghurtijs (op basis van boerenyoghurt en vers fruit). Tevens kunnen we suikervrij, lactosevrij en glutenvrij ijs leveren.
Het ijs wordt in vele verschillende, bekende maar ook onbekende smaken gemaakt.
Certificaten:
HACCP, EU-Hygiënepakket en dierlijke bijproducten
Contactinformatie:
Dommerholt, Wilbert Evenhuis Hambroekweg 6, 7271 NA Borculo 0545-271833 06-21455807
info@ijsboerderijdommerholt.nl www.ijsboerderijdommerholt.nl
Uniek in de Achterhoek
In het dorpje Rha bij Steenderen, op een steenworp afstand van rivier de IJssel, ligt boerderij de Groote Wei van Tom en Monique Horstink. Op de vruchtbare rivierklei waar van oudsher vele boerderijen in de omgeving een boomgaard hadden, is Fruitbedrijf Horstink tegenwoordig de enige in de Achterhoek. Hier worden al sinds 1928 met zorg en liefde appels, peren, pruimen, kersen en aardbeien geteeld en dat proef je!
De lekkerste appelsappen
Van ons fruit maken we de lekkerste sappen, zonder toevoegingen, puur natuur, 100% sap. In ons appelsap gaan alleen Elstar appels, heerlijk van smaak, fris en zoetzuur. Puur genieten. Dat geldt natuurlijk ook voor de combinatiesappen, met peren, aardbeien of kersen van Horstink. Het fruit smaakt heerlijk en daardoor het sap ook! Het is puur fruit wat je proeft.
Certificaten:
Global Gap
Contactinformatie:
Fruitbedrijf Horstink, Monique Horstink Prinsenmaatweg 3, 7224 NE Rha 0575-451643 06-23676913
info@fruitbedrijfhorstink.nl www.fruitbedrijfhorstink.nl
In het buiten gebied van Groenlo nabij de Groenlose Slinge staat al sinds vele generaties boerderij Groot Antink. En op deze plek maakt de fam. Geerdinck nu al meer dan 25 jaar een scala aan jams, fruitsauzen, siropen en chutneys op ambachtelijke wijze in open koperen pannen. De bereiding in open pannen zorgt voor een natuurlijke karamellisering van het kristalsuiker. Dit geeft de authentieke smaakbeleving van jam zoals deze vroeger door grootmoeder thuis werd bereid.
Voor de bereiding maken wij uitsluitend gebruik van de puurste grondstoffen, even zoals ons eigen fruit of anders fruit/groente uit de streek.
Waar de begin jaren vooral veel Jams en Sauzen werdt gemaakt maakt Ted Geerdinck nu ook een groot assortiment aan chutneys. Chutney vindt zijn oorsprong in India en komt van het woord chatni. Het is een soort ingedikt mengsel van fruit, uien, azijn, suiker, specerijen en kruiden en wordt als begeleider bij rijst en curry’s geserveerd.
Dus wanneer u kwaliteit en pure smaak belangrijk vindt, kies dan voor Groot Antink. Onze producten zijn eerlijk en absoluut zonder glucose, conserveringsmiddelen en niet natuurlijke kleur-, geur- en smaakstoffen.
Certificaten:
Contactinformatie:
Groot Antinck, Ted Geerdinck Vredenseweg 106 A, 7141 MB Groenlo 0544-465945 06-14637153
info@grootantink.nl www.grootantink.nl
Kaasboerderij Weenink maakt in het Achterhoekse Lievelde al bijna 40 jaar ambachtelijke kaas. Met melk van eigen koeien wordt een heel scala aan mooie kazen gemaakt. Goudse kazen van jong tot oud brokkel, gatenkaas, bunkerkaas en natuurlijk diverse kruiden kazen.
Doordat we alles in eigen hand hebben, van het gras in de wei tot de melk in de tobbe, zorgen we voor een optimale kwaliteit. En dat proeft u!
Certificaten:
Erkend zelfzuivelaar door COKZ
NL Z1430 EG
Contactinformatie:
Kaasboerderij Weenink, Johannes Weenink Eimersweg 3, 7137 HG Lievelde 0544-371446 652107960
info@kaasboerderijweenink.nl www.kaasboerderijweenink.nl
Mosterdmakerij de Braakhekke: ambachtelijke producent van diverse smaken mosterd en mayonaise. Gemaakt met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten, met tijd en aandacht voor het behoud van de ouderwetse heerlijke smaak. De veelzijdige smaakmakers van de Braakhekke mogen in geen enkele keuken ontbreken.
Certificaten:
HACCP
Contactinformatie:
De Braakhekke, Gerard Zoetbrood Braakhekkeweg 9, 7217 SK Harfsen 0573-431963 06-53543857
g.zoetbrood@planet.nl www.mosterdmakerijdebraakhekke.nl
Gert Smits is gespecialiseerd in het kweken en bewerken van verschillende groenten. Daarbij staat hoog in het vaandel dat de groenten vers en van hoge kwaliteit worden geleverd. Prei, asperges, aardbeien, aardappelen en koolsoorten zijn de hoofdproducten. Het maken van een heerlijke salades kan je met een gerust hart overlaten aan Gert. Persoonlijk contact met klanten is erg belangrijk.
Certificaten:
IFS Food, GlobalGAP, PlanetProof
Contactinformatie:
G.H. Smits Groente en fruit, Gert Smits Lage Heurnseweg 35, 7095 AL De Heurne 0315-654412 06-54608548
info@groentekwekerij-smits.nl www.groentenkwekerij-smits.nl
Op 17 juli 1920 is het gemengde boerenbedrijf van de familie Tomesen gestart. Door de jaren heen verdwenen er steeds diersoorten op het bedrijf en specialiseerde het in het houden van leghennen. De kippen op ons bedrijf, leven in 5 stallen, lopen los in hun stal en kunnen de hele dag zelf plannen. Er is volop en onbeperkt eten en drinken. In de scharrelruimte kunnen de kippen naar hartenlust pikken en een stofbad nemen, en op de zitstokken kunnen ze overdag lekker chillen en gedurende de nacht slapen. Ons bedrijf blijft chronisch in ontwikkeling. We houden sinds 2016 scharrelkippen die een overdekte uitloop hebben. We ontvangen graag gasten op het bedrijf en daar hebben we beide locaties een kijkstal voor. De mest op het bedrijf wordt gedroogd en verwerkt tot mestkorrels. De bijna 3000 zonnepanelen zorgen voor de opwek van de benodigde energie, daarnaast wordt er stroom geleverd aan de AGEM voor verkoop aan huishoudens. Een groot deel van de geproduceerde eieren wordt via ons pakstation, gesorteerde afgezet in de regio. Naast het regionaal vermarkten van eieren doen we ook onze boodschappen in de regio, onze jonge hennen komen van Broederij Ter Heerdt uit Zevenaar en we kopen het voer voor de kippen van De Hoop uit Zelhem.
Certificaten:
Onze pluimveebedrijven zijn gecertificeerd volgens IKB-EI , KAT en VLOG Ons pakstation staat onder controle van de NCAE
Contactinformatie:
Tomesen Pluiveehouderij, Roy Tomesen Kilderseweg 41, 7007 GJ Doetinchem 0314-323663 06-12248450
roytomesen@live.nl
Van Bommel Beef is een vleesveebedrijf dat in Toldijk door Jeroen en Annerie van Bommel gerund wordt. Dit bijzondere bedrijf is gespecialiseerd in het houden van Limousin vleesvee en de productie van handgemaakte rundvleeskroketten en-bitterballen van puur, eerlijk rundvlees. De keten van ''koe tot kroket'' is op èèn bedrijfslocatie gehuisvest.
De Van Bommel kroket en bitterbal zijn ontstaan vanuit de vraag naar kwaliteitssnacks met écht vlees en worden nog op de ambachtelijke manier gemaakt van het Limousin rund. Deze staat nog dicht bij de natuur, kan maandenlang buiten gehuisvest worden en beschikt over een superieure vleeskwaliteit.
Certificaten:
N.v.t.
Contactinformatie:
Van Bommel Beef, Annerie van Bommel Beekstraat 8, 7227 NC Toldijk 06-41463199
annerie@vanbommelbeef.com www.vanbommelbeef.com
De familie van Mariska werkte al jaren met bijen en haar vader heeft de ervaring ook aan Henri, de man van Mariska, doorgegeven. Het werken met bijen blijft fascinerend, geen jaar verloopt hetzelfde. Henri is een graag geziene gast bij de fruittelers. Door natuurlijke bestuiving van de fruitbloesem met bijen is de oogst van het fruit namelijk groter en ook beter van kwaliteit. Na de fruitbloesem waaruit de voorjaarshoning wordt gemaakt, volgen de bloeiende koolzaadvelden die tot koolzaadhoning leiden en de lindebloesem, die zomerhoning opbrengt. In de vroege herfst wordt de honingoogst afgesloten met de heidehoning.
Certificaten:
N.v.t.
Contactinformatie:
Imkerij Verholte, Henri Dimmendaal Heidedijk 5, 7064 KJ Silvolde 06-30296985 06-38279782
imkerijverholte@kpnmail.nl
Wijngoed Gelders Laren is gelegen in het kenmerkende coulisselandschap van de Gelderse Achterhoek en richt zich op de productie van Nederlandse kwaliteitswijnen. Sinds 2006 beheren Gert Jan Voortman en Diana van der Biezen 2 hectare wijngaard met ca. 6.000 stokken verdeeld over 5 druivenrassen: Regent, Pinotin, Cabertin, Solaris, Cabernet Blanc. Op 12 november 2018 werd het EU- kwaliteitskeurmerk BOB Oolde toegekend (Beschermde Oorsprongsbenaming) en daarmee Europees erkend streekproduct.
Naast ons huislabel Coulisse produceert Wijngoed Gelders Laren exclusieve wijnlijnen in samenwerking met diverse gerenommeerde restaurants, zoals Kus van Thérèse van De Librije. Wij geloven dat het beste resultaat wordt behaald door het samenbrengen van kennis en ervaring van experts op hun eigen vakgebied: wijngaard, wijnmakerij, restaurant of wijnhandel. Leren van elkaar. Een bewezen concept voor kwaliteit!
Certificaten:
n.v.t.
Contactinformatie:
Wijngoed Gelders Laren, Gert Jan Voortman Sekmaatsteeg 1, 7245 PS Laren (Gld) 0573-400688 06-55576455
gj.voortman@planet.nl www.wijngoedgelderslaren.nl
Onze passie is om met zo weinig mogelijk bewerkingen van pure natuurlijke ingrediënten een product van hoge kwaliteit met authentieke smaak te maken. Zo vers mogelijk direct van de melk van onze koeien. Dat levert een puur en eigen uniek product op. Je proeft de pure smaak van yoghurt, zoals moeder natuur die bedoeld heeft.
Certificaten:
COKZ gecertificeerd
Contactinformatie:
Wikkerink Zuivel, Ilse Wikkerink Eskesweg 6, 7121 LZ Aalten 0543-451386 06-13435067
info@wikkerinkzuivel.nl www.wikkerinkzuivel.nl
Al sinds 1927 is de familie Gerritschen een slagersfamilie. Vanaf 2006 runt Franz samen met zijn vrouw Judith de slagerij in Zevenaar. Slagerij Gerritschen is een vol ambachtelijk bedrijf. Opa Gerritschen ging zelf op pad op om zijn aankopen te doen. Dit is iets wat Franz nu nog steeds op dezelfde manier doet. Elk stukje vlees wordt dus met de hand uitgezocht. Franz is ervan overtuigd dat vee zoveel mogelijk haar gang moet kunnen gaan in de natuur zodat de herkomst altijd bekend is. Hij maakt zich dan ook hard voor het welzijn van de dieren: "Als het vee zich goed voelt verkrijg je het beste en smakelijkste vlees en daar zijn wij altijd naar op zoek."
Certificaten:
Wij werken volgens H.A.C.C.P. handboek van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Contactinformatie:
Slagerij en Worstmakerij Franz Gerritsen, Franz Gerritschen
Didamsestraat 3, 6901 HA Zevenaar
0316-523519
info@slagerijgerritschen.nl
www.slagerijgerritschen.nl
Jerom’s delicate snoeperijen komt uit Warnsveld, gemeente Zutphen. Sinds 2012 maken Jeroen en Karen Mulder diverse lekkernijen zoals noga, karamelsaus, karamelstropen. Wij proberen zoveel mogelijk van de ingrediënten uit de streek te halen. Zo komen de hazelnoten van een biologische hazelnotenteler uit Breedenbroek. Het meeste van het fruit komt van fruitbedrijven uit de Achterhoek en Salland. Ook de honing komt van een plaatselijke imker, met honing uit Salland en de Achterhoek.
Voor de Horeca maken wij Karamelsaus en Karamelstropen in knijpflessen. De karamelsaus met zeezout is een klassieke Bretonse saus. In Bretagne wordt de saus Caramel au beurre salé (karamel van gezouten boter) genoemd. In 2018 won Jerom de tweede plaats met de Lekkerste Wafel van Nederland, onder andere met Jerom’s delicate karamelsaus zeezout. De culinaire karamelstropen zijn in tegenstelling tot de saus fris en fruitig van smaak. De karamelsmaak is op de achtergrond aanwezig. De stropen lenen zich erg goed als kaasbegeleider, maar ook in combinatie met andere zuivel en noten is dit een heerlijke delicatesse.
De delicate Noga wordt aangeboden in snijbare “broden”.
Certificaten:
n.v.t.
Contactinformatie:
Jerom’s delicate snoeperijen, Jeroen en Karen Mulder
Prunuslaan 22, 7231 ES Warnsveld
06-81450984
info@jeroms.nl
www.jeroms.nl
Boerderij Köning ligt aan de Oude Steeg in buurtschap de Zweekhorst in Zevenaar. We werken er met drie gezinnen en het is een echt familiebedrijf. We houden er 200 melkkoeien met jongvee, s’zomers in de wei, s’winters op stal. Een deel van de melk wordt verwekt in de kaasmakerij tot bijzondere kaasjes. Door rauwmelks te werken en met veel geduld, komen de smaken tot hun recht.
Certificaten:
Weidemelk, Boerderijzuivel
Contactinformatie:
Boerderij Köning, Christine Köning
Oudesteeg 7, 6903 PB Zevenaar
Tel 06-20429052
kaas@boerderijkoning.nl
www.boerderijkoning.nl
Eerlijk boeren-natuurterrein, dat is wat we boerderij De Brömmels wil zijn. Zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen doen we hier de landbouw in een grote biodiversiteit. Bloeiende weilanden en inlandse fruitbomen laten dit duidelijk zien.
In de stal melken we het zeldzame huisdierras de Nederlandse Bonte Melkgeit. Van hun melk wordt onze ZeldzaamLekker geitenkaas gemaakt. Je proeft het verschil!
Certificaten:
EG erkenningsnummer: Z 1057
Contactinformatie:
Geitenkaasmakerijk De Brömmels
Meerdinkweg 5, 7108 BJ Winterswijk-Woold
0543-564518
info@brommels.nl
www.brommels.nl
De Goed Gevulde: Het eerlijkst en het heerlijkst
De Goed Gevulde houdt zwijnvarkens; goed gevuld met reststromen voor het (h)eerlijkste vlees dat er bestaat! Onze varkens zijn een kruising tussen wild zwijn en een Duroc-varken, waardoor het vlees donkerder is, meer bite heeft en licht vetgemarmerd is.. Dat zorgt voor een unieke smaak. Daarnaast kunnen de varkens altijd in de modder wroeten en komen echt álle dieren buiten, ook onze wild zwijnbeer en de vleesvarkens. Ten derde krijgen ze ouderwets voer: oud brood, eikels, noten, groente, fruit, kaaswei en bierbostel. Dit brengt de heerlijke vleessmaak van vroeger weer terug. Dit alles bij elkaar zorgt er voor dat onze varkens langzamer groeien en ruim anderhalf jaar oud worden, dat is drie keer zo oud als in de reguliere stal. Drie redenen waarom ons varkensvlees het allerheerlijkst is.
Onze varkenshouderij is het aller eerlijkst voor omgeving en milieu: we zijn onderweg naar 100% circulair. We gaan voedselverspilling tegen door reststromen als oud brood, groente en fruit op te halen bij lokale bakkerijen, supermarkten en groentezaken. Dit wordt uitgepakt door jongeren van zorgboerderij Den Besselder in onze sociale werkplaats. Daarnaast streven we naar een energieneutraal bedrijf met nul uitstoot: we rijden met een elektrische bus om alle reststromen op te halen en wekken onze eigen energie en water op. De varkensweides zijn omzoomd met voedselbossen die zorgen voor voedsel, biodiversiteit en versterken het coulissenlandschap van onze mooie Achterhoek.
Certificaten:
n.v.t.
Contactinformatie:
De Goed Gevulde, Inge Vlemmingh
Haksedijk 8, 7025 DA Halle
06-45810956
inge@degoedgevulde.nl
www.degoedgevulde.nl
Heezen’s Ambachtelijke Rookworst: een streekproduct dat vanuit de voormalige slagerij Heezen in Steenderen een lange historie kent, ook ruimschoots buiten deze regio.
De slagerij hield op te bestaan toen zoon Gerrit Heezen in 1985 het familiebedrijf overnam en zich meer en meer op de horeca-tak van de zaak richtte. Maar tóch werd de rookworst in 2014 nieuw leven in geblazen, met hetzelfde oude familierecept en met behulp van de nog bestaande rookkamers in Steenderen. En uiteraard met vlees uit de Achterhoek.
En zo kan er inmiddels alweer jaren worden genoten van deze nog steeds befaamde rookworsten!
Certificaten:
n.v.t.
Contactinformatie:
Café Hotel Zaal Heezen, Gerrit Jan Heezen
J.F. Oltmansstraat 5, 7221 NA Steenderen
0575-451204, info@hotelheezen.nl
www.hotelheezen.nl